tisdag 5 mars 2013

Nya modet i Sverige?

När jag jobbar och ser så pass många olika typer av människor, kan jag inte annat än att lägga märke till hur gästerna klär sig. På senaste tiden har det varit extremt många som har burit märket Hollister, men även några med kläder från Abercrombie & Fitch. För bara några år sedan var det knappt nån svensk som visste vilka dessa märken var.

Mellan åren 2004 och 2005, när jag bodde i Ohio, upptäckte jag märket Abercrombie & Fitch. Det fanns även många andra liknande märken, såsom just Hollister, American Eagle och Aeropostle som konkurrerade om samma målgrupp, med samma typer av kläder. Dock blev Abercrombie & Fitch, av någon anledning, min favorit.

Så till dagens historielektion...  (hämtat från Wikipedia)

  • Abercrombie & Fitch grundades redan 1892 och gjorde då lyxig sport och träningsutrustning. Den lediga stil som de idag står för, framtogs på slutet av 1980 talet. I butikerna spelas alltid hög musik, de har ett dunkelt ljus, de luktar som deras egna parfymer (för de går runt och sprutar dem överallt) och de som jobbar kallas för (och ser ut som) "modeller". De anställda får endast bära vissa färger på kläderna och flip flops eller converse, på fötterna. Abercrombie finns sedan 2007 i London och 2010 i Köpenhamn. En butik väntas även öppna i Stockholm inom de kommande åren. Företagets kläder är bland de dyraste inom denna marknad, och priserna i Europa kan vara upp till dubbelt så dyra som de är i USA. Deras signaturmärke är en älg. 
  • Hollister Co är ett dotterbolag till A&F. De öppnade sin första affär under 2000, i just Ohio. Succén var ett faktum och för att HCO inte skulle sälja bättre än A&F, valde bigbossarna att höja priserna på HCO kläderna och ge A&F exklusiv tillgång till bra material på sina kläder. Hollisters affärer och kläder är inspirerade av kaliforniens surflivsstil. Deras signaturmärke är en fågel. I Sverige finns det två Hollisterbutiker, en i Stockholm och en i Malmö. Både A&F och Hollister riktar sig till ungdomar i åldrarna 14-18 år. 

( de övre/vänstra anställda (rutiga) är från A&F, de undre/högra (röda) är från HCO) 

Som ni ser så ser deras reklamer, kläder och anställda ungefär likadana ut, det som skiljer är alltså kvalitén, märket och priset. Vad man gillar bäst är en smaksak. Abercrombie & Fitch finns ju dock ännu inte i Sverige, så Hollister vinner lätt den svenska marknaden just nu.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...